Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dynię kroję na pół, wyciągam pestki do dużego sitka, płuczę pod strumieniem zimnej wody.
Biorę pestki w garść, usuwam z nich pozostałości miąższu (najlepsza technika to rozcieranie pestek w dłoniach).
Oczyszczone pestki osuszam bawełnianą ściereczką.
Nastawiam piekarnik na 90 st. C.
Pestki układam na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (nie jest to taka blaszka do ciasta, tylko blacha, która była na wyposażeniu piekarnika). Piekę godzinę. W ciągu tej godziny kilkakrotnie uchylam na chwilę piekarnik, żeby wilgoć odparowała.
Po godzinie wyłączam piekarnik, ale pozostawiam w nim pestki do czasu, aż piekarnik wystygnie.
Pestki przesypuję do papierowej torby, lub, kiedy będą już zupełnie zimne, do słoika.